maanantai 27. elokuuta 2018

Homeongelma Vanhan testamentin tapaan

Talossa esiintyvää spitaalia koskeva laki

33 Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille: 34 "Kun te olette saapuneet Kanaaninmaahan, jonka minä annan teidän omaksenne, ja minä sallin spitaalin tarttua siellä johonkin taloon, 35 on talon omistajan mentävä papin luo kertomaan, että hänen taloonsa on tarttunut jotakin, mikä näyttää spitaalilta. 36 Ennen kuin pappi menee tutkimaan taloa, hänen on käskettävä tyhjentää se; muuten kaikki siellä oleva saattaa tulla saastaiseksi. Sitten pappi menköön tarkastamaan talon. 37 Jos hän huomaa, että tautia on seinissä vihertävinä tai punertavina läiskinä, jotka ovat syöpyneet seinän pintaa syvemmälle, 38 hän tulkoon ulkopuolelle ovensuuhun ja sulkekoon talon seitsemäksi päiväksi. 39 Seitsemäntenä päivänä pappi palatkoon katsomaan, ja jos tauti on levinnyt seinissä, 40 hän käskeköön repiä irti ne kivet, joihin sitä on tarttunut, ja viedä ne kaupungin ulkopuolelle saastaiseen paikkaan. 41 Talon sisäseinät kaavittakoon kauttaaltaan, ja kaikki, mitä niistä irtoaa, vietäköön samaten kaupungin ulkopuolelle saastaiseen paikkaan. 42 Pois vietyjen kivien tilalle on tuotava toiset kivet, ja seinät on päällystettävä uudella laastilla.
43 "Jos tautia ilmaantuu vielä sen jälkeen, kun kivet on revitty irti ja seinät kaavittu ja päällystetty uudelleen, 44 pappi menköön tarkastamaan talon uudelleen. Jos tauti on levinnyt, se on pahanlaatuista spitaalia, ja siksi talo on saastainen. 45 Siinä tapauksessa on purettava koko talo, kivet, puuosat ja laasti, ja kaikki on vietävä kaupungin ulkopuolelle saastaiseen paikkaan.
46 "Jokainen, joka käy talossa silloin, kun se on eristettynä, on epäpuhdas iltaan saakka. 47 Jokainen, joka yöpyy tai aterioi talossa, pesköön vaatteensa.
48 "Jos pappi taloa tarkastaessaan havaitsee, ettei tauti ole levinnyt sen jälkeen, kun talo päällystettiin uudelleen, hänen tulee julistaa se puhtaaksi, sillä tauti on hävinnyt.

Kuten yllä olevasta Vanhan testamentin katkelmasta voi nähdä, jo Raamatun aikakaudella esiintyi homeongelmia. Ja niinhän se on, homeita on ollut aina. Niin kauan kuin leipää on leivottu siitä lähtien se on mennyt homeeseen. Oli uskon asioista sitten mitä mieltä tahansa, ei voi kuin hämmästellä näiden ohjeiden viisautta. Jo tuolloin homeiset kivet käskettiin poistaa kokonaan ja korvaamaan uusilla. Aina ei riittänyt sekään vaan koko talo oli purettava. Kuulostaa tutulta vielä nykyäänkin.

Se on merkille pantavaa, ettei Raamatussa käsketty vain kestämään hammasta purren oma kohtalonsa. Ei myöskään neuvottu olemaan välittämättä koko asiasta. Ongelma korjattiin, eikä sitä yritetty kaikin maailman keinoin vähätellä ja pois selittää. Korjaamista varten oli hyvät ohjeet. Korjattiin talo, eikä etsitty vikaa asukkaasta. Spitaali oli talossa, ei sen asukkaassa. Talon omistaja sai myös ulkopuolista apua papilta, eikä ongelmansa kanssa jäänyt yksin. Nykyaika on sairas, kun se yrittää saada ihmiset unohtamaan ikiaikaisia viisauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti