tiistai 14. elokuuta 2018

Dementia ja neurotoksiinit


Eiser AR. Why does Finland have the highest dementia mortality rate? Environmental factors may be generalizable [Review]. Brain Research. 2017;1671:14-17.


Tiivistelmä: Suomessa on maailman korkeimmat dementian kuolleisuusluvut. Suomen ympäristöolosuhteet voivat olla opettavaisia dementian taustasyiden ymmärtämisessä. Ympäristöolosuhteet pitävät sisällään: 1) ilmaston joka on sekä hyvin kylmä että kostea, minkä johdosta asunnoissa on usein neurotoksisia mykotoksiineja tuottamaan kykeneviä homeita. 2) Suomenlahdessa sekä Suomen järvissä on sinileviä, jotka tuottavat neurotoksiini beta-N-methyl amino-L-alaninea, jonka tiedetään aiheuttavan dementiaa ja samantyyppisiä häiriöitä ja sairauksia. 3) Edellä mainittujen toksiinien ja Suomen vesissä esiintyvän elohopean ja metyylielohopean välillä voi olla yhteisvaikutus. 4) Suomen maaperässä on luontaisesti vähän seleeniä ja seleenin puutos saattaa vähentää glutationin määrää ja tehokkuutta ja siten heikentää glutationin kykyä suojata neurotoksiineja vastaan. Kuolemaan johtavan dementian korkea esiintyvyys voi olla seurausta näistä ympäristötekijöistä. Eiser esittelee sekä tätä hypoteesia tukevia että sitä vastaan olevia tutkimuksia. Ympäristön toksiinit todennäköisesti lisäävät alzheimerin esiintyvyyttä muuallakin maailmassa, jos samanlainen toksiinien yhdistelmä sattuu esiintymään jossain muuallakin. 


Summary:

Finland
 has the highest death rate from dementia in the world and its 
environmental features can be instructive in understanding hidden causes
of dementia. Environmental factors there include: 1) a climate that is 
both very cold and humid resulting in housing frequently harboring molds 
that are capable of producing a neurotoxic mycotoxin 2) the Gulf of 
Finland as well as Finnish lakes harbor cyanobacteria that produce the neurotoxin,
beta-N-methyl amino-L-alanine, known to cause dementia and related 
disorders 3) the aforementioned toxins can be potentiated by the 
presence of mercury and methyl mercury which can be found in Finnish 
waters 4) soil in Finland is naturally low in selenium and selenium 
deficiency may reduce the quantity and effectiveness of glutathione's 
ability to protect against neurotoxins. A high rate of fatal dementia could be the consequence of these environmental factors. Studies that can support or 
disprove this hypothesis are suggested. Such environmental toxins are 
likely to promote Alzheimer's disease elsewhere in the world where such a
combination of neurotoxins may also occur.

Päälle maallikkomutinaa: Tässä lueteltiin useita ympäristötekijöitä, eikä kaikkea laiteta homeiden piikkiin mitä dementiaan tulee. Silti dementia on kyllin hyvä syy parantaa suomalaisen rakentamisen laatua, sillä mitä vähemmän kuormittavia ympäristötekijöitä listassa on, sitä parempi kaikille. Ja toisaalta ne suomalaiset, jotka ovat viettäneet paljon aikaa homeisissa rakennuksissa, näyttävät olevan altiimpia myös dementialle. Sisäilmasairaan elämä saattaa olla kovaa myös elämän ehtoopuolella. Monesti kuulee ihmeteltävän, miksi juuri Suomessa sairastutaan sisäilmasta. Muualla maailmassa on seinät homeesta vihreänä, mutta asiat tuntuvat olevan silti ok. Suomessa on monta epäedullista ympäristötekijää, jotka yhdessä saattavat olla syynä suureen sairastuvuuteen.



Tietoa kirjoittajasta:
Eiser Arnold R.:Lääkäri, lääketieteen professori
Drexel University College of Medicine, 2900 W. Queen Lane, Philadelphia, PA 19129, United States.

Leonard Davis Institute of Health Economics, University of Pennsylvania, 3641 Locust Walk #210, Philadelphia, PA 19104, United States


Center for Public Health Initiatives, 3620 Hamilton Walk, Philadelphia, PA 19104, United States

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti